Kávové kapsle jsou skvělou volbou pro každého, kdo neholduje dlouhé a pečlivé přípravě kávy. Hodí se také, když si potřebujete připravit kávu opravdu rychle: po ránu, při práci nebo na schůzku. Jediné, co musíte udělat, je totiž kapsli vložit do kávovaru, postarat se o dostatek vody a zmáčkout jedno tlačítko. A je hotovo.
Proč kapsle?
I přes nesporné výhody kapslí jsme se jim ve Father’s dlouho bránili, a to hlavně kvůli jejich ekologickému dopadu. Běžné kávové kapsle jsou vyráběny z plastu a hliníku, který se opravdu špatně recykluje. Začali jsme tedy testovat kapsle, které měly být ekologické a kompostovatelné, vyrobené většinou z polymléčné kyseliny. Jenže jsme narazili na problém: nebyly kompostovatelné v domácích podmínkách a velké kompostárny je nepřijímaly. Takže jsme je nakonec museli stejně hodit do koše se smíšeným odpadem.
Kapslová “revoluce” jménem Capsul’in Zero Impact
Po dlouhém hledání jsme konečně našli kapsle, které jsou opravdu kompostovatelné, a to i v domácích podmínkách. Za 5 týdnů zmizí většina obalu a za přibližně půl roku po kapsli není ani památky. Vyzkoušeli jsme to na domácích žížalách v kompostu a můžeme říct, že to fakt funguje.
Naše kapsle vyrábí značka Capsul’in Pro, která vyvinula úplně první 100% bio kávovou kapsli na trhu – Capsul’in Zero Impact. Vyrobit kapsli, která by splňovala hned několik důležitých požadavků, není totiž jen tak. Je třeba spojit otázky obnovitelnosti zdrojů pro výrobu, propustnost přírodních materiálů, možnosti jejich rozložení a to vše bez ztráty kvality výsledné kávy v šálku.
Aby kapsle splňovaly všechny tyto požadavky, vyvinuli v Capsul’in Pro úplně nové materiály: vrstvu proti pronikání kyslíku do kapsle a vrchní víčko filtru ze 100% biobavlny. A podle nás se jim to povedlo skvěle.
Tahle kapsle má totiž všechno, co má mít. Je to první kávová kapsle na světě s certifikací “OK Compost Home”, což znamená, že se kompletně rozloží v domácích podmínkách. Je vyrobená ze 100 % přírodních materiálů, především biobavlny a rostlinných olejů. Je kompatibilní se systémem Nespresso, takže kvůli ní nemusít kupovat nové kávovary. A hlavně chutná opravdu dobře.
Máme kapsli a co dál?
Aby z kapsle vyšla dobrá káva, je třeba postarat se ještě o několik věcí. Tou asi nejdůležitější je mletí. Pro správné namletí kávy do kapslí je důležitý kvalitní, precizní mlýnek. Cena těch lepších se pohybuje v kolem půl milionu korun, takže je asi jasné, že takový stroj nebude mít k dispozici každá pražírna. Nemáme jej ani my, a tak mletí a plnění kapslí delegujeme na spřátelenou společnost.
Čím jsou naše kapsle naplněné?
Představte si vysoké hory v kraji zvaném Bombe, bujný zelený porost a mezi ním původní odrůdy etiopských kávovníků. Farmáři zde opečovávají svá malá políčka a výsledky své práce ručně sbírají a odnáší do zpracovatelské stanice, která jim poskytne férovou cenu a jejich kávové třešně zpracuje progresivním a ekologickým způsobem. Přesně tak je vypěstovaná naše Etiopie Bombe, zpracována poněkud netradiční metodou suché fermentace před následovným promytím. Espresso z ní je lehčí a ovocnější, v šálku můžete najít chutě jasmínu, bergamotu, černého čaje, medovníku a meruněk.
Brazilská Cafeina je oproti tomu každodenní jistotou stabilního espressa s nízkou aciditou. Výběrem zelené kávy a pražením se snažíme, aby vždy chutnala sladce, s tóny čokolády, ořechů a marcipánu. Připravíte z ní příjemný šálek kávy, který si vychutná snad úplně každý.
A pokud máte rádi něco mezi tradičním espressem a lehkým, ovocným šálkem, je tu pro vás náš oblíbený espresso blend Mother-ship . Jedná se o směs dvou káv ze zemí s poměrně odlišným chuťovým profilem – Peru a Etiopie. Obě kávy přináší do šálku to nejlepší ze svého původu a společně vytváří nádherně vyváženou chuť, které nic nechybí. Blend má plné, krémové tělo a chutná jako mléčná čokoláda s květinovým aroma.
První várka kapslí už je skoro pryč, ale nebojte, na další už pracujeme.