Cascara je španělské slovo pro “slupku” nebo “kůru”, a přesně tou cascara je. Kávová zrnka jsou totiž obalena do několika vrstev a jednou z nich je “cascara” tedy slupka. Ta se odstraňuje při zpracování kávy a dříve sloužila především jako hnojivo nebo krmivo pro zvířata. I když nápoj podobný cascaře si nejspíš připravovali farmáři dříve než praženou kávu, tak jako exportní produkt ji pojmenovali a začali prodávat až před několika lety. To vedlo k obrovskému boomu, který zvedl cenu cascary vysoko nad cenu samotné kávy.
Proč cascaru pít?
Cascara má kromě příjemné, čajové chuti i mnoho zdravotních benefitů. Často je považována za superpotravinu, protože je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. Působí protizánětlivě, pomáhá předcházet chronickým onemocněním a posiluje imunitu. V některých případech dokonce může pomoct s trávením nebo podpořit dobrou náladu. Díky nevelkému obsahu kofeinu má také povzbuzující účinky podobné čaji.
V druhé řadě má pití cascary význam ekologický a ekonomický. Koupí cascary z výběrové kávy podpoříte farmáře, kteří vkládají nemalé úsilí do pěstování kávy kvalitně a ekologicky, a také snížíte obsah odpadu v kávovém průmyslu. Vypadá to tedy, že pití cascary má samé benefity.
Cascara a právní problémy v Evropě
Otázka prodeje a konzumace cascary v Evropě byla několik let velkou neznámou.
V minulém desetiletí její prodej v EU teprve začínal a rozjížděl se pomalu, proto si cascary dlouho nikdo nevšímal.
Pak ale přišel velký boom, kavárny i pražírny začínaly cascaru prodávat čím dál více, ale cascara ještě oficiálně pořád nebyla schválena jako bezpečná potravina.
Proto byl její prodej před několika lety oficiálně pozastaven, aby mohla být dostatečně prozkoumána.
Celý proces se několikrát protáhl, ale nakonec byl prodej cascary v minulém roce konečně oficiálně schválen.
Cascara Elida Estate
Cascaru z naší nabídky vypěstovala rodina Lamastus na farmě Elida Estate – nejvýše položené farmě v Panamě.
Ta se rozléhá v oblasti národního parku Volcán Baru ve výšce 2500 metrů a je obklopena původním deštným pralesem.
Káva je na farmě zpracovávána metodami natural, washed a honey. Po zpracování se káva ručně třídí a následně nechává odpočívat po dobu 60-100 dnů.
Cascara Elida Estate je výsledkem naturálního zpracování odrůdy Catuai, což v domorodém jazyce znamená “velmi dobrý”.
My s tím v případě naší cascary nemůžeme než souhlasit.
Cascara Elida Estate chutná jako čaj Earl Grey, citrusy a broskvová marmeláda.
Jak si cascaru připravit?
Cascara je skvělá, ať už se potřebujete zahřát, nebo byste spíše ocenili ledový čaj. Přinášíme vám naše oblíbené recepty na obojí.
Ledová cascara
Příprava ledové cascary je velmi jednoduchá. Všechno, co potřebujeme, je samotná cascara, kvalitní filtrovaná voda a uzavíratelná nádoba.
50 g ( ale klidně i více ) cascary nasypeme do jednoho litru vody. Zamícháme, aby se všechny slupky namočily, a necháme minimálně 12 hodin odstát v chladu. Potom promícháme a ochutnáme. Pokud nápoj není dostatečně intenzivní, vrátíme jej do chládku. Pokud je tak akorát, scedíme cascaru přes sítko, a pak ještě jednou přes plátno nebo papírový filtr. Díky dvojité filtraci dosáhneme čistého nápoje.
Cascaru nalijeme na led a přidáme pomeranče, citrón nebo limety. Skvělá je i kombinace s lžičkou cukrového sirupu a tonicem.
Horká cascara
I tato příprava je velmi jednoduchá.
15 gramů cascary zalijte 500 ml vroucí vody.
Po 8-10 minutách nápoj jednoduše scedíte jako každý sypaný čaj.