AEROPRESS A V ČEM JE JEHO KOUZLO

náš oblíbený Aeropress Go

Vejde se do každé poličky i batohu a výborný hrnek filtru z něj zvládne vyrobit kdokoliv a kdekoliv, to je Aeropress. Není tak divu, že si ho oblíbili všichni, od baristů až po cestovatele. Jaký typ Aeropressu si vybrat, pokud doma ještě žádný nemáte, a jaký druh přípravy zvolit, vám prozradíme v dnešním článku. 

JAK VZNIKL AEROPRESS?

Příběh aeropressu se začal psát na začátku druhého tisíciletí, kdy se americký vynálezce sportovního vybavení rozhodl vylepšit běžné metody přípravy kávy. A tak v roce 2005 představil Alan Adler světu unikátní přípravu filtrované kávy. Nerozbitný, skladný a rychlý aeropress si brzy oblíbil každý, kdo stejně jako Adler toužil po výborném šálku kávy bez větší hořkosti a kyselosti. 

Při tvorbě aeropressu využil Adler své specializace na aerodynamiku. Po mnoha experimentech s různými tlaky i teplotami našel konečně ideální kombinaci, která dnes milionům lidem po světě přináší vyvážený hrnek kávy bez vyšší acidity. Nanedlouho po představení aeropressu vznikla i soutěž AeroPress Championship. Ta si stejně jako samotný aeropress získala velkou popularitu po celém světě. A to i u nás v Ostravě, kde jsme minulý rok v srpnu hostili regionální kolo. 

Letos se regionální kola, kde můžete předvést svůj nejlepší recept, uskuteční v rámci Prima fresh festivalu na konci června. Tak se nezapomeňte přihlásit.

JAKÝ TYP AEROPRESSU ZVOLIT?

Od vynálezu prvního aeropressu ještě neuběhlo tolik let, jeho vývoj a další typy na sebe ale nenechaly čekat. Jaké jsou jejich výhody a který sedne právě vám?

AeroPress Original Původní verze, kterou vynalezl Alan Adler ve své garáži. Úplně skvěle se hodí na každodenní použití doma. Je jednoduchý, rychlý a není z něj nepořádek. Po vytlačení kávy se uvnitř udělá kompaktní puk kávové sedliny, který jediným pohybem celý vyhodíte do koše. Válec pak opláchnete a voila – máte hotovo, uklizeno a můžete si v klidu vychutnat svůj šálek kávy.

AeroPress Go Ještě menší, lehčí a skladnější než originál. Celý se dá složit do malé krabičky s víčkem, která zároveň slouží jako hrnek. Stejně tak se dá složit i míchátko k němu. A výsledek? Můžete ho vzít opravdu kamkoliv na cesty. Nacpete ho i do toho nejvíc přeplněného batohu a skvělou kávu si tak můžete udělat na treku v horách nebo když jedete pod stan do lesa.

AeroPress XL The merrier the better. Pořádáte brunch nebo si užíváte coffee pauzu v práci ve více lidech? Příprava je stejná, kapacita ale dvakrát větší. Jestli se tedy rádi o kávu dělíte s dalšími, Xl je pro vás jako dělaný.

AeroPress Clear Nejnovější verze aeropressu je oproti originálu především designovou záležitostí. Aeropress je průhledný a vy tak můžete v přímém přenosu sledovat, co káva uvnitř při přípravě dělá. Vyroben je z tritanu; průhledného, ale pevného plastu.

JAK SI AEROPRESS PŘIPRAVIT?

Aeropress má dva základní způsoby přípravy: klasickou a reverzní. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Při klasické metodě vložíte papírový filtr do mřížky a zašroubujete na aeropress. Ten pak mřížkou a filtrem dolů položíte na šálek, nasypete do něj kávu, zalijete a následně nasadíte píst, kterým kávu protlačíte do hrnku.

Při reverzní metodě nasadíte píst rovnou, aeropress otočíte dnem vzhůru, nasypete kávu, zalijete vodou a teprve nahoru dáte mřížku s filtrem. Celý aeropress pak otočíte a vtlačíte do hrnku.

JAKOU ZVOLIT KÁVU NA AEROPRESS?

Při přípravě aeropressu sáhněte po kávě pražené na filtr. Obecně se doporučuje namlít kávu “středně” hrubě, tedy ve velikosti zrnek písku.

My doporučujeme experimentovat. Stejně jako se liší káva od kávy, tak i chuťové preference. Pokud ale přijdete na určitou hrubost mletí, která vám jednou chutná – zapamatujte si jí nebo si jí třeba zapište, abyste se od ní mohli příště odrazit.

  • Peru – Efrain Geisha natural 259 

    Země: Peru
    Oblast: El Corazon, Chirinos
    Nadmořská výška: 1850-2000 m n.m.
    Odrůda: Geisha
    Zpracování: natural
    Chuťový profil:
    šeřík, karamelka, broskve

    100g

    Nová limitka, geisha, pocházející z krásných farem našeho oblíbeného producenta Efraina. Těšte se na sladkou chuť karamelu, broskví a květinové aroma připomínající rozkvetlé šeříky. Chuť je tak transparentní, že můžete vnímat i ty nejjemnější tóny, které se s každým douškem budou měnit.

    Výběr možností
  • Filtr
    Rwanda – Gitwe honey 414 2 484 

    Země: Rwanda
    Oblast: Karambi, Západní provincie
    Nadmořská výška: 1760 m.n.m.
    Odrůda: Red Bourbon
    Zpracování: honey
    Chuťový profil: čaj oolong, zelené jablko, bezová limonáda

    Zpracovatelská stanice Gitwe leží na vrcholu horského údolí ve výšce téměř 2000 m.n.m. Dostanete se k ní po cestě lemované krásnými vzrostlými kávovníky a tropickými ovocnými stromy. S rozlohou menší než 1 hektar, jako nejmenší stanice v Západní provincii, produkuje nejlepší kávy v celé Rwandě.
    My jsme si vybrali kávu zpracovanou honey metodou, která je v šálku příjemně čajová a sladká po bezovce.

    Výběr možností
  • Filtr
    Brazílie – Urtiga Natural 345 2 070 

    O tom, jak se z řidiče náklaďáku stal kávový farmář se dočtete níže. Důležitější ale je, že můžete ochutnat skvělou kávu, kterou dnes produkuje jeho syn, Josias Cardosa. Těšte se na chuťově lehoučkou a krémovou Brazílii se svěžími ovocnými tóny i sladkostí nutelly.

    Země: Brazílie
    Region: Minas Gerais, Ilicínea
    Zpracovatelský závod: Comunidade Urtiga
    Nadmořská výška: 1000 m.n.m.
    Odrůda: Arara
    Zpracování: naturální
    Chuťový profil: nutella, jablko, Baileys, citrónová tráva

    Výběr možností

JAK NA AEROPRESS PODLE FATHER'S?

Chcete si Aeropress připravit přesně tak, jak ho pijeme my v pražírně? Ondrej s Terkou pro vás sepsali svoje oblíbené recepty. Vyzkoušejte si s nimi dvě různé metody přípravy a zjistěte, která vám více vyhovuje.


Klasická metoda podle Ondreje
20 g kávy / 250 ml vody / 3 min

  • dej 2 papírové filtry do sítka a propláchni je vodou
  • sítko našroubuj na Aeropress a polož na svůj oblíbený šálek
  • nasypej 20 g mleté kávy (hrubost jako na V60)
  • zalij 70 ml vody a zapni stopky
  • v čase 0:30 dolij 180 ml vody
  • nasaď píst na Aeropress a povytáhni kousek nahoru, aby vznikl podtlak a káva zatím do šálku nekapala
  • v čase 2:30 začni pomalu tlačit píst dolů, než se ozve jemné zasyčení (ideálně v čase 3:00-3:10)
Aeropress Go najdeš i na našem eshopu

Reverzní metoda podle Terky
20 g kávy / 200 ml vody / 3 min

  • do připraveného Aeropressu s pístem dej 20 g kávy namleté zhruba na V60
  • zapni stopky, nalij 40 ml vody a promíchej
  • v čase 0:40 dolij 160 ml vody, promíchej a nasaď sítko se dvěma prolitými papírovými filtry
  • v čase 2:30 aeropress otoč a pomalu ztlačuj, až se kolem 3:00 ozve jemné zasyčení
Terka a její oblíbená příprava kávy v přírodě
  • Timemore Chestnut C2 Fold Ruční Mlýnek 1 519 

    Konečně jsme našli ruční mlýnek, který by svou kvalitou mletí splnil naše očekávání a svou cenou a uživatelskou jednoduchostí zase to vaše. Mlýnek Timemore C2 Fold je přesně takový, jaký jsme hledali. Kávu s ním pomelete pohodlně a rychle a nás si získal především kvalitou zpracování, rovnoměrností namleté kávy a čistým designem a navíc je skladný!

    C2 Fold je vynikajícím mlýnkem nejen pro domácí použití, ale také na cesty díky skládající kličce.

    Objem zásobníku: 25g kávy
    Kameny: ocelové, konické 38 mm
    Počet úrovní mletí: 30
    Materiál: hliník, plast, nerezová ocel
    Výška: 14,5 cm bez kliky, cca 16cm s klikou
    Průměr: cca 5 cm Váha: s klikou cca 476 g

    Výběr možností
  • Aeropress Filtry

    Originální papírové filtry do Aeropressu. Díky těmto jednorázovým filtrům budete mít průzračnou kávu bez sedliny z pomleté kávy. Balení obsahuje 350 ks bělených papírových filtrů.

    Čtěte více

    Jen 11 skladem

  • Aeropress Go 920 

    Když si k Aeropressu objednáte jakýkoliv balíček kávy, budete mít poštovné v ČR zdarma

    Když v roce 2005 pan Alan Adler přišel na trh s lehkým a skladným přístrojem na přípravu kávy a s tvrzením, že na něm dokáže připravit espresso, upoutalo to jistě pozornost každého kávomilce.
    Káva se v Aeropressu sice připravuje pod určitým tlakem, ale ani náznakem nedosahuje tlaku potřebného pro přípravu espressa. Nic méně svou jednoduchostí, lehkostí a skladností je perfektní pro přípravu vysoce kvalitní kávy kdekoliv na cestách.
    Aeropress Go je mladším a menším bratrem klasického Aeropressu. Balení obsahuje praktický hrnek s víčkem, kam schováte veškeré příslušenství. V balení je i šikovné pouzdro na papírové filtry, které se používají při přípravě maximálně 240 ml kávy.

     

    Výběr možností

    Jen 5 skladem

Spojujeme se s Coffee Gardens. Jak bude vypadat QC Lab v Ugandě?
Košík
Categories