My si myslíme, že není bezkofeinová káva jako bezkofeinová káva.
Téma bezkofeinové kávy je poměrně kontroverzní. Někteří na ni nedají dopustit, jiní prohlašují, že se snad za kávu ani nemůže považovat.
Jaké jsou výhody a nevýhody bezkofeinové kávy?
Kofein má na tělo povzbudivý účinek: zvyšuje tep i krevní tlak a zrychluje krevní oběh.
Dle některých výzkumů také stimuluje centrální nervovou soustavu, mírní bolest u některých typů migrén, zlepšuje náladu, zrychluje reakce a podporuje poznávací procesy.
Když kávu zbavíme kofeinu, tyto účinky se samozřejmě nedostaví, nebo se dostaví v mnohem slabším měřítku. Na druhou stranu ale kofein může mít neblahé účinky na organismus lidí s vysokým tlakem nebo nenarozená miminka, a také snižovat kvalitu spánku nebo vůbec spánku bránit.
Proto je bezkofeinová káva oblíbená především u těhotných a kojících maminek, osob s vysokým tlakem nebo kávových fanoušků, kteří kávu pijí ve vysoké míře pro její chuť a chtějí si ji vychutnávat několikrát denně či dokonce večer.
Může být bezkofeinová káva dobrá?
V prvním kroku je důležité si uvědomit rozdíly mezi kávou komoditní a výběrovou, a to bez ohledu na následné kofeinové nebo bezkofeinové zpracování.
Kvalita kávového zrnka je totiž první důležitou složkou, která ovlivňuje chuť výsledného nápoje.
Proto aby mohla být bezkofeinová káva dobrá, musí být dobré i zrnko, ze kterého se následně káva vyrobí.
Pro nás je také důležité vědět, jestli byla káva vypěstována eticky a ohleduplně k životnímu prostředí, proto spolupracujeme se společností Falcon, která na proces pěstování, sklizně i prodeje dohlíží.
Více o naší spolupráci můžete číst ZDE.
Jak se káva zbaví kofeinu?
Existuje hned několik způsobů, jak dostat kofein z kávy.
Většina (především komoditní) kávy se zpracovává chemickou metodou dekofeinace, kdy se káva namočí do roztoku s rozpouštědlem, které kofein z kávy dostane.
Naštěstí existují i dvě kvalitní a přírodní metody. Pravděpodobně nejznámější je tzv. švýcarský vodní proces (Swiss Water Process), kdy se kofein z kávy dostává pomocí osmózy opakovaným namáčením ve vodě.
Proces je to velmi efektivní, protože kávu zbaví 99 % kofeinu, ale použije se při něm spousta vody.
Mnoho pražíren a kávových expertů dává přednost druhému procesu, tzv. sugarcane decaf.
Při tomto procesu se využívá přírodní sloučenina ethyl-acetát, který se nachází v ovoci a cukrovinkách, a který vzniká při zpracování cukrové třtiny jako vedlejší produkt.
Je o něco méně efektivní než švýcarský proces – kávu zbaví asi 97 % kofeinu – ale je oblíbený pro lepší chuťové vlastnosti kávy a fakt, že je mnohem šetrnější k množství spotřebované vody.
Kolumbie Argelia – Decaf Washed
V naší nabídce najdete bezkofeinovou kávu z Kolumbie zpracovanou metodou sugarcane decaf, pocházející z oblasti Cauca.
Pěstuje ji sdružení Siruma Coffee, malý producent vedený místními ženami.
Káva je nejprve zpracována klasickou promytou metodou, kdy se nechá několik hodin fermentovat, pak se promyje a nechá 14 dní sušit.
Poté nastupuje sugarcane proces. V tomto případě se káva nejprve spaří při nízkém tlaku, aby se odstranily slupky, a pak se navlhčí horkou vodou, aby zrna nabobtnala a změkla.
Tím se káva připraví na tzv. hydrolýzu kofeinu, kdy se několikrát promyje ethyl-acetátem.
Po dokončení tohoto procesu se káva zbaví zbytků ethyl-acetátu pomocí proudu nízkotlaké páry a přesune se do vakuových bubnů, kde se vysuší na 10-12 % vlhkosti.
Pak se rychle ochladí pomocí ventilátorů a v posledním kroku je ošetřena přírodním karnaubským voskem, který zrna chrání před ztrátou vlhkosti a dalšími vnějšími vlivy.
Výsledkem je káva, na které téměř není poznat, že byla zbavena kofeinu.
Chutná jako mandle v cukru, mandarinky a limeta a my ji máme moc rádi.
Upražili jsme ji na filtr i espresso a doufáme, že bude chutnat i vám.