Jak nakupujeme kávu od farmářů?

Odkud pražírny berou kafe?

Co dělají importní společnosti? Jak takové propojení farmářů a pražíren vypadá? Jak a odkud bereme kávu my? Na toto téma jsme se zaměřili, když se táta na začátku ledna potkal ve Father’s při rozhovoru s dlouholetou profesionálkou v kávovém světě a hlavně naší kamarádkou, “tetou” Bárou Ernygrovou.

Bára pracuje pro Falcon Specialty – importní společnost, která propojuje farmáře z 26 zemí světa s více než 500 pražírnami. Falcon se zrodil z přesvědčení, že kávový průmysl má potenciál pohánět obrovské socioekonomické změny a šetrně přistupovat k životnímu prostředí v krajině, která je domovem pro zranitelné komunity a křehké ekosystémy. Cílem Falconu je pomáhat tyto změny prosazovat, a to zaměřením na kvalitu.

Princip je to poměrně jednoduchý. Falcon se stará o propojení farmářů s civilizací – ti totiž často žijí a pracují vysoko v horách, kam nevedou žádné cesty – pomáhá jim kávu doručit do zpracovatelských stanic, poskytuje jim vzdělávání na téma pěstování i zpracování kávy po sběru a poskytuje příplatky za kvalitní sběr. Ten totiž potom zvyšuje poptávku po úrodě, protože o konzistentní kvalitu stojí zase pražírny a jejich zákazníci na druhé straně řetězce.

Hodnoty společnosti byly to, co Báru přimělo začít pro Falcon pracovat. „Ze začátku jsem věděla, že pro ně pracovat nechci. Prodávat zelené kafe, být sales manager, co to vůbec je, říkala jsem si tehdy,“ směje se. „Hrozně se mi ale líbilo, že Falcon stojí na třech pilířích: ekologickém, sociálním a ekonomickém. Je vidět, že je založený na lidech, a je jedno, jestli zrovna jedná s farmářem nebo investorem. Vytváří změnu, předává informace, nástroje a znalosti. Má ve svých hodnotách jasno a jde si za nimi, ať už se to někomu líbí nebo ne, snaží se inspirovat a ovlivňovat životy lidí.“

Origin trip – Peru 2022.
Origin trip – Peru 2022.

To byly důvody, pro které na spolupráci kývla, i když s obchodem neměla žádné zkušenosti. „Pamatuji si, jak jsem seděla v Anglii v zasedačce Falconu naprosto rozhodnutá, že to nikdy nevezmu. Že s tím nemám žádné zkušenosti a co když naprosto selžu. Teď jsem ve Falconu skoro čtyři roky a někdy si říkám, že bychom se měli zamyslet nad tím, jak nás lidi vnímají a kde si myslí, že bychom mohli být dobří. Sami o sobě totiž mnohdy pochybujeme a myslíme si, že bychom neobstáli. Přesně jak jsem si myslela v mnoha situacích před Falconem. A kdybych na jednu z nich nakonec nekývla, nikdy bych nepotkala Petra s Májou z Father’s,“ říká Bára.

Jednou z takových situací totiž byla práce ve vyhlášené berlínské pražírně Five Elephant. Tam jsme se potkali, když jsme pracovali jako baristé a Bára kávu pražila. Vytvořili jsme si tam takovou malou českou komunitu, kdy jsme se jednou týdně scházeli k večeři u Báry nebo u nás. Když jsme se přestěhovali zpět do Česka a Bára se vydala s Five Elephant na cesty po Jižní Americe, dlouho jsme se neviděli. Pak jsme se ale začali potkávat na kávových festivalech.

„Živě si vzpomínám na jeden z pražských festivalů, kdy za mnou přišel Peťa a ptal se, co dělám mezi druhou a třetí, že se jim zkomplikoval program a mají zároveň dva bary, na kterých mají připravovat kafe. A jestli bych jim nepřišla na pět minut pomoct. Tehdy jsem tam ještě byla se svým tátou, který už měl v sobě asi sedm espress a já měla o něj strach, že jej klepne pepka, ale na těch pět minut jsem souhlasila, že pomůžu,“ vzpomíná Bára. Nakonec z toho byla hodina a půl, dva mlýnky, obrovská řada a začátek spolupráce. Pro obě strany bylo důležité budování vztahu, pomoci a předávání si informací, znalostí a zkušeností.

Cupping a školení – Five Elephant. 2015
Cupping a školení – Five Elephant. 2015
Berlín 2015
Berlín 2015
Pražírna Five Elephant. 2015
Pražírna Five Elephant. 2015

Na tom ostatně stojí úspěch Falconu. „Spolupracujeme s komunitami z celého světa a chceme jim zajistit lepší živobytí. Zavazujeme se k tomu, že jim dodáme prostředky a znalosti ke zlepšení. Kupujeme od nich kávu, dáváme zpětnou vazbu, svým způsobem si je vedeme jistým směrem. Musíme být schopni jejich kávu prodat, jinak jim nijak nepomůžeme. A proto je pro nás tak důležité budovat vztahy s pražírnami. Abychom od farmářů mohli kupovat kafe, budovat nové projekty a mít to vše komu prodat,“ vysvětluje Bára.

Falcon přirovnává k chobotnici s chapadly na obou stranách. Když čtyři chapadla useknete, bude trvat, než znovu dorostou. Vždy se sice najde farmář, který bude chtít jednorázově prodat několik kilo kávy, a vždy se najde někdo, kdo si několik pytlů koupí, ale o tom to není. „My chceme budovat dlouhodobé spolupráce. Protože je jednoduché fungovat a i být výděleční, když jde všechno tak, jak má. Ale co když se káva zpozdí, má defekty, je strašně drahá nebo zestárlá, kdy se nestíhají proplácet faktury… Tam se pak ukazuje přínos dlouhodobé spolupráce a důvěry, když vám pražírna zavolá, že má problém.“

To platí i na druhou stranu. Pro nás ve Father’s je skvělé vědět, že máme na druhé straně kamarádku, které můžeme zavolat s jakýmkoli problémem. Že nám doporučí dobrou kávu, přijede k nám do pražírny na cupping, pomůže cokoliv vyřešit. A těší nás i vědomí, že tím přispíváme ke změně, kterou Falcon prosazuje v zemích, kde se pěstuje káva.

Káva, kterou jsme nedávno s Bárou vybrali

Espresso
NEW
Espresso
NEW
Filtr
NEW
Talks over coffee ft. Grace & Lukas Korynta
Košík
Categories