V regionu Cauca v Kolumbii se klube spolupráce, ze které máme velkou radost. Tedy.. všechno se klube vlastně už tady a teď, u vás, možná právě tímto článkem. V něm vám chceme říct víc o naší misi se Siruma Coffee – co, jak a kde chystáme, ale taky o tom, že to vlastně všechno začíná právě u vás.
CO JE TO ASORCAFÉ
Asorcafé je asociace, která sdružuje okolo 290 malých producentů kávy z oblasti Inzá v Cauca, kteří pracují s odrůdami jako jsou caturro, bourbon, tabi, kolumbie a castillo. Kvůli izolované pozici regionu historicky docházelo k míchání sklizní s konvenční kávou a jedna z hlavních misí Asorcafé je právě to změnit a ukázat světu kvalitu zde pěstované kávy. Obzvlášť microlot Tierradentro z Inzá, který zahrnuje nejlepší produkci od etablovaných pěstitelů. Tato káva vyniká sladší a květinovější chutí, díky pozdnímu sběru a zručnému zpracování. S kvalitou neodmyslitelně souvisí právě zpracování. A v tento moment přichází chvíle vám říct o našem projektu, který s ním souvisí.
UDRŽITELNÁ BUDOUCNOST ZPRACOVÁNÍ
Většina ručně sbíraných třešní se zde zpracovává tradiční promytou metodou – to je sice časem prověřený, ale časově a energeticky náročný proces. Proto jsme se rozhodli skrz naše partnery Siruma Coffee vybudovat v oblasti Cauca tři parabolické solární sušičky, které mají hned několik výhod. V procesu se díky nim spotřebuje mnohem méně vody, usnadní práci a v neposlední řadě se díky nim může dosáhnout zas o kus lepší kvality, která se pak samozřejmě odráží i na výkupní ceně pro farmáře.
1 + 1 = 5000
Že neumíme počítat? Naopak. Pět tisíc dolarů je částka, která je potřeba na vybudování sušiček. Kde je vezmeme? Z každého prodaného balíčku Kolumbie Inzá darujeme dva dolary – jeden bude od vás, ten druhý od nás. Slyšeli jste třeba někdy o efektu motýlích křídel? Jde o princip, kdy na začátku stačí malinko, dopad ale může být obrovský. Třeba jako když si vy připlatíte 25 korun za kávu a někde o tisíce kilometrů dál dostane člověk šanci na lepší živobytí.
A víte, co je skvělý? Že změnu budete moct zakusit i vy ve vašem šálku. Tomu říkáme win win spolupráce, kdy ovoce z ní zakusí všechny zúčastněné strany. Tak co, jdete do toho s námi?
P.S. Na našem instagramu můžete „poznat“ některé farmáře osobně. :)
-
Kolumbie – Inzá – Washed 448 Kč – 2 691 KčRozpětí cen: 448 Kč až 2 691 KčVýběr možností
Země: Kolumbie
Oblast: Piendamó, departement Cauca
Farma / stanice: členové Asociace pěstitelů kávy z centrálního Cauca (ACC)
Producent: ACC – Asociación de Caficultores del Cauca
Nadmořská výška: 1 700 – 2 100 m n. m.
Odrůda: Castillo
Zpracování: promyté (washed)
Chuťový profil: pomeranč, kopřivový čaj, badyán
Příprava: vhodná pro přípravu káv na bázi espressa, a to i v domácích kávovarech. Tuhle kávu najdete také ve variantě pražené na filtr (V60, Solo Dripper, Aeropress, Chemex, French press, Chytráček…)
Typ kávy: pražená zrnková kávaProč na Inze záleží
Inza není jen další káva, je to příběh o odhodlání a spojení. Letos se tam vydal náš „táta“ Petr, a i když mu kvůli nepokojům hrozilo, že se do regionu vůbec nedostane, nakonec se setkal s lidmi, kteří za touto kávou stojí.
Inza leží vysoko v horách oblasti Cauca. Drobní farmáři tu ručně pěstují kávu na strmých svazích a jejich oddanost kvalitě je cítit v každém šálku. Pro nás je tahle káva připomínkou jejich nasazení a komunity, která dělá kolumbijskou kávu tak výjimečnou. 🤎
-
Kolumbie – Inzá – Washed 448 Kč – 2 691 KčRozpětí cen: 448 Kč až 2 691 KčVýběr možností
Země: Kolumbie
Oblast: Piendamó, departement Cauca
Farma / stanice: členové Asociace pěstitelů kávy z centrálního Cauca (ACC)
Producent: ACC – Asociación de Caficultores del Cauca
Nadmořská výška: 1 700 – 2 100 m n. m.
Odrůda: Castillo
Zpracování: promyté (washed)
Chuťový profil: pomeranč, kopřivový čaj, badyán
Příprava: vhodná pro všechny druhy přípravy filtrované kávy (V60,Solo Dripper, Aeropress, Chemex, French press, Chytráček…) Tuhle kávu najdete také ve variantě pražené na espresso.
Typ kávy: pražená zrnková kávaProč na Inze záleží
Inza není jen další káva, je to příběh o odhodlání a spojení. Letos se tam vydal náš „táta“ Petr, a i když mu kvůli nepokojům hrozilo, že se do regionu vůbec nedostane, nakonec se setkal s lidmi, kteří za touto kávou stojí.
Inza leží vysoko v horách oblasti Cauca. Drobní farmáři tu ručně pěstují kávu na strmých svazích a jejich oddanost kvalitě je cítit v každém šálku. Pro nás je tahle káva připomínkou jejich nasazení a komunity, která dělá kolumbijskou kávu tak výjimečnou. 🤎