Výběrová káva pro nás byla láska na první “pohled” a od roku 2013 se vše v našem životě točí kolem ní. Tehdy jsme poprvé ochutnali espresso z Keni a velmi nás překvapila jeho chuť: čistá, ovocná a sladká. Věděli jsme, že takovou kávu chceme pít a předávat dál. Vlastní pražírna je náš splněný sen.
Jak to všechno začalo
Po “osudovém” espressu jsme se začali o výběrovou kávu intenzivně zajímat a rozhodli se, že ji přiblížíme lidem v Ostravě. Založili jsme značku COKAFE a pořídili pojízdnou kavárnu na kole.
Plánovali jsme, že se budeme přesouvat po městě tam, kde zrovna budou lidé.
To ale nebylo tak jednoduché, protože jsme narazili na problémy s úředním povolením, a kolo nakonec stálo na jednom místě.
To nám moc nedávalo smysl, proto jsme naši kavárnu přesunuli do společného prostoru City Folklore, což je ostravský brand designového oblečení.
Tam jsme měli svou první kamennou prodejnu.
Asi po roce provozu jsme přišli na to, že spoustu věcí ještě o kávě nevíme, a že bychom rádi získali i nějaké zahraniční zkušenosti. Kavárnu jsme proto prodali a odjeli do Berlína, do pražírny a kavárny Five Elephant.
Pracovali jsme tam jako baristé a dostali se k tomu, jak funguje pražírna, a poznali všechny postupy a procesy, i když jsme si samotné pražení nezkusili.
Tam jsme také potkali Báru – naši kamarádku a “spojku” ve společnosti Falcon, která nám dodává kávu. Více o spolupráci s Falconem můžete číst ZDE.
Z Berlína jsme se vrátili o něco dřív, než jsme původně plánovali, protože jsme čekali miminko a chtěli být blíž rodině. Čím dál víc nám začínala dávat smysl představa vlastní malé pražírny v Ostravě s dodávkou lokálním kavárnám. Zdála se mnohem jednodušší skloubit s rodinným životem.
Na to jsme si ale ještě museli počkat. Po návratu z Berlína nás totiž oslovil majitel COKAFE, jestli bychom mu nepomohli s otevřením nové pobočky v Ostravě-Porubě. Na nabídku jsme kývli a další rok a půl se učili všemu, co otevření a provoz kavárny vyžaduje: projektovali jsme, učili se pracovat se dřevem a železem, nakonec jsme vařili a pekli. Hektický provoz kavárny ale moc nešel dohromady s rodinným životem, jaký jsme chtěli, a tak jsme se COKAFE vzdali už podruhé.
Otevření pražírny
Tehdy už jsme měli jasno: chceme vlastní pražírnu. Díky podpoře naší rodiny se nám povedlo najít vhodný prostor v Ostravě-Staré Bělé, kde jsme pražírnu na jaře 2018 otevřeli a upražili první várku kávy na 5-kilové pražičce značky Diedrich.
O dva roky později k pražírně přibyla i kavárna na staré faře na Hukvaldech, když jsme byli osloveni biskupstvím Ostravsko-opavským s nabídkou kavárny. Pro starou faru nebylo využití a biskupství stálo o to, aby v ní bylo příjemné místo k posezení. Fara měla úžasný genius loci, proto nás oslovila na první pohled a na nabídku jsme kývli. Původně mělo jít jen o pomoc s otevřením, nakonec jsme u provozu ale zůstali. Díky pražírně jsme mohli kavárnu vybavit přesně podle svých představ a také zaměstnat skvělé lidi, kteří nám s jejím provozem pomáhali i tak, abychom tam nemuseli trávit veškerý volný čas. I přesto však kavárna zabírala spoustu našeho rodinného času, a tak jsme se ji v srpnu 2023 rozhodli zavřít a svůj čas a energii investovat pouze do rychle rostoucí pražírny.
Pražírna Father’s dnes
Od té doby naše pražírna roste, rozvíjí se a dělá nám radost. 5-kilovou pražičku značky Diedrich nahradila 12-kilová, a na podzim 2022 rovnou 35-kilová pražička značky Loring.
Náš tým se z mámy a táty rozrostl na 10 zaměstnanců, několik brigádníků a externích spolupracovníků.
Kávu dodáváme kavárnám, firmám i jednotlivcům po celé ČR, ale také v Evropě, a někdy i za oceánem.
Čím více rosteme, tím víc je pro nás důležité vést pražírnu udržitelně.
Pražíme pouze výběrovou kávu – to znamená kávu vysoké kvality s ohledem na ekologické postupy pěstování, transparentní obchodování a zlepšování podmínek v regionech, kde se káva pěstuje.
To je možné díky spolupráci s Falconem – dodavatelskou společností, která spojuje pražírny s pěstiteli a stará se o vzdělávání farmářů a zlepšování jejich životních podmínek.
Při tom všem se ale stále snažíme zachovat v pražírně původní rodinnou atmosféru a kvalitu malé firmy.
A doufáme, že se nám to daří. Děkujeme, že jste v tom s námi a podporujete nás.