Projekt Inzá – Za lepší kávu a udržitelnější budoucnost

V regionu Cauca v Kolumbii se klube spolupráce, ze které máme velkou radost. Tedy.. všechno se klube vlastně už tady a teď, u vás, možná právě tímto článkem. V něm vám chceme říct víc o naší misi se Siruma Coffee – co, jak a kde chystáme, ale taky o tom, že to vlastně všechno začíná právě u vás.


CO JE TO ASORCAFÉ

 

Asorcafé je asociace, která sdružuje okolo 290 malých producentů kávy z oblasti Inzá v Cauca, kteří pracují s odrůdami jako jsou caturro, bourbon, tabi, kolumbie a castillo. Kvůli izolované pozici regionu historicky docházelo k míchání sklizní s konvenční kávou a jedna z hlavních misí Asorcafé je právě to změnit a ukázat světu kvalitu zde pěstované kávy. Obzvlášť microlot Tierradentro z Inzá, který zahrnuje nejlepší produkci od etablovaných pěstitelů. Tato káva vyniká sladší a květinovější chutí, díky pozdnímu sběru a zručnému zpracování. S kvalitou neodmyslitelně souvisí právě zpracování. A v tento moment přichází chvíle vám říct o našem projektu, který s ním souvisí. 

UDRŽITELNÁ BUDOUCNOST ZPRACOVÁNÍ

Většina ručně sbíraných třešní se zde zpracovává tradiční promytou metodou – to je sice časem prověřený, ale časově a energeticky náročný proces. Proto jsme se rozhodli skrz naše partnery Siruma Coffee vybudovat v oblasti Cauca tři parabolické solární sušičky, které mají hned několik výhod. V procesu se díky nim spotřebuje mnohem méně vody, usnadní práci a v neposlední řadě se díky nim může dosáhnout zas o kus lepší kvality, která se pak samozřejmě odráží i na výkupní ceně pro farmáře. 
 


1 + 1 = 5000

Že neumíme počítat? Naopak. Pět tisíc dolarů je částka, která je potřeba na vybudování sušiček. Kde je vezmeme? Z každého prodaného balíčku Kolumbie Inzá darujeme dva dolary – jeden bude od vás, ten druhý od nás. Slyšeli jste třeba někdy o efektu motýlích křídel? Jde o princip, kdy na začátku stačí malinko, dopad ale může být obrovský. Třeba jako když si vy připlatíte 25 korun za kávu a někde o tisíce kilometrů dál dostane člověk šanci na lepší živobytí.

A víte, co je skvělý? Že změnu budete moct zakusit i vy ve vašem šálku. Tomu říkáme win win spolupráce, kdy ovoce z ní zakusí všechny zúčastněné strany. Tak co, jdete do toho s námi?

P.S. Na našem instagramu můžete „poznat“ některé farmáře osobně. :)

  • Filtr
    Kolumbie – Inzá – Washed 397 2 380 

    Nová sklizeň naší srdcovky z Kolumbie je tady! I letos chutná Inzá skvěle,  je příjemně citrusová, voní po lipovém květu a perníkovém koření. Na podzimní dny jako dělaná.

    Země: Kolumbie
    Oblast: Inzá, Cauca
    Zpracovatelský závod: Regional Inzá
    Nadmořská výška: 1800 – 2100 m.n.m.
    Zpracování: promyté
    Odrůda: Tabi, Pink Bourbon, Caturra a Colombia
    Chuťový profil: pomeranč, lipový květ, sušené fíky, badyán

    Výběr možností
  • Espresso
    Kolumbie – Inzá – Washed 397 2 380 

    Nová sklizeň naší srdcovky z Kolumbie je tady! I letos chutná Inzá skvěle,  je příjemně citrusová, voní po lipovém květu a perníkovém koření. Na podzimní dny jako dělaná. 

    Země: Kolumbie
    Oblast: Inzá, Cauca
    Zpracovatelský závod: Regional Inzá
    Nadmořská výška: 1800 – 2100 m.n.m.
    Zpracování: promyté
    Odrůda: Tabi, Pink Bourbon, Caturra a Colombia
    Chuťový profil: pomeranč, lipový květ, sušené fíky, badyán

    Výběr možností
Vše, co chcete vědět o cascaře
Uganda je hořkosladká, Etiopie nutí člověka se zastavit. Jaký byl náš první origin trip?
Košík
Categories