Spojujeme se s Coffee Gardens. Jak bude vypadat QC Lab v Ugandě?

Letošní rok jsme odstartovali vůbec prvním origin tripem od založení pražírny. V Ugandě nás kromě typického programu, jako je návštěva plantáží a seznámení se s místními farmáři, čekala i schůzka s Danou, Shakem a Donaldem ze zpracovatelské stanice Coffee Gardens. Právě s těmi totiž budeme v tomto roce otevírat QC Lab v Ugandě. Ten pomůže jak jim, tak dalším zpracovatelským stanicím v okolí, s kontrolou kvality kávových zrn. Jak se taková stavba domlouvá na pět a půl tisíce kilometrů daleko a proč je pro nás důležité do podobných projektů investovat, vám přiblížíme v dnešním článku.

Co znamená QC lab

Donald & Bára cupping Mbale
Dana
Cupping Mbala

K čemu je QC Lab v Ugandě dobrý?

Na projektu s námi spolupracuje již zmiňovaná zpracovatelská stanice Coffee Gardens. Ta je výhradním dodavatelem zelených zrn na trase Uganda Father’s, kterou umožňuje náš druhý dlouholetý partner Falcon Coffee jako importér. Hlavní motivací je tak pro nás zvýšení a především udržení kvality kávy právě od nich. Tu můžeme zajistit buď pravidelnými návštěvami stanice, což pro nás není kvůli uhlíkové stopě udržitelným řešením, nebo vybudováním edukativního zázemí přímo v jejich okolí. U Coffee Gardens ale vidíme skvělý potenciál. To potvrzuje i naše rozhodnutí nabídnout vám jejich kávu po celý rok.

„Je to otázka dlouhodobé udržitelnosti, kterou vidím v takové podpoře a spolupráci silněji než v cestování z farmy na farmu a z jedné země do druhé,“ dodává Petr Kvasnička, který má kromě vedení Fathers na starosti právě i nákup zelených zrn. Že je pro nás udržitelnost důležitá, možná už víte z našeho projektu Inzá.

Když se ale Petra zeptáte, proč šel do projektu zrovna v Ugandě a zrovna s Coffee Gardens, vypadne z něj bez váhání: „Protože mají skvělé kafe.“ Důležitou roli hraje samozřejmě i rovníková oblast Ugandy, kde je výhodné investovat do vztahu s producentem. Tyto části světa jsou totiž méně ovlivněny klimatickou změnou. Láska ke Coffee Gardens se u nás ale nezapře.

„Teď s QC Labem si jsem jistý, že doručíme tu nejvyšší možnou kvalitu,“ vypráví s nadšením Donald Kiima, který má v Coffee Gardens na starosti právě kontrolu kvality. O QC Lab se ale bude Donald dělit s farmáři z okolí, kterým v zázemí nabídneme různé workshopy, zaškolení personálu a společná školení. 

 

Odrazový můstek: Lodní kontejner

Od prvních školení a testování zrnek nás ale ještě dělí dlouhá cesta. „Právě probíhá realitní honba ve východougandském městě, což je asi taková sranda, jak to zní,“ popisuje aktuální situaci Petr. Od původního plánu, kdy měl QC Lab sestávat z rekonstruovaného lodního kontejneru, jsme kvůli malému prostoru totiž museli upustit. 

Přesně do jaké části ugandského Mbale nás QC Lab zavede, tak zatím nevíme. Ale i přes kupy papírování, které nás ještě čekají, se nemůžeme dočkat první fotky usměvavého Donalda a Dany se zprávou „We did it, folks!“. A pokud někdy budete mít cestu kolem, nezapomeňte vyřídit pozdravy z Ostravy

The Coffee Gardens current QC lab
The Coffee Gardens current QC lab
Shak & Bára at farm
Uganda je hořkosladká, Etiopie nutí člověka se zastavit. Jaký byl náš první origin trip?
Aeropress a v čem je jeho kouzlo
Košík
Categories