Indonézie – Pegasing anaerobic
500 Kč – 3 000 Kč
Země: Indonésie
Oblast: Pegasing
Zpracovatelský závod: Team Pegasing
Nadmořská výška: 1300-1500 m n.m.
Odrůda: Tim Tim & Gayo 1
Zpracování: anaerobní suché
Chuťový profil: Mléčná čokoláda, červené jablko, oolong
Anaerobní fermentace je jen jednou z deseti zpracovatelských metod, kterými disponuje producent Hendry ze stanice Pegasing. Zrna této kávy byla vypěstována ve velké nadmořské výšce těmi nejlepšími farmáři z okolí, 48 hodin fermentována v plastových vacích a pak sušena na vyvýšených postelích.
PRODUCENT
Farma a zpracovatelská stanice Hendry a jeho rodiny je ostrůvkem experimentálního zpracování v moři konvenční promyté kávy, která je pro oblast Pegasing typická. Hendrův otec Hamdan se do oblasti přestěhoval v roce 2006, kdy tady koupil pozemek a začal pěstovat kávu. Brzy se pro ni nadchl i jeho syn Hendra, který začal experimentovat se způsoby zpracování, studovat literaturu a hledat radu u ostatních indonéských farmářů, kteří se odklonili od tradiční promyté metody, které se tady říká Giling Basah. Rodina investovala velké množství prostředků do farmy, a hlavně do zařízení pro různé typy zpracování: malá promývací stanice se dvěma loupačkami na třešně, gravitační promývací kanály, několik vyvýšených postelí a sušící tunely. Založili také kávovou školku pro odrůdu Abyssinia, která byla první odrůdou sázenou v době, kdy se káva dostala na indonéský trh.
ZPRACOVÁNÍ
Hendra zpracovává kávu až deseti různými způsoby a nepřestává experimentovat. O způsobu zpracování rozhoduje počasí, a také poptávka ze strany klientů: většinu své úrody totiž prodává pražírnám přímo v Indonésii, především v Jakartě. Jeho zpracovatelská stanice vyprodukuje až 40 tun kávy ročně, tu nakupuje od 70 farmářů z okolí. Hendra je motivuje k prodeji odměnou za dobrý sběr, příspěvkem na cestu, pokud je farmář z daleka, a také příplatkem za pěstování mikrolotů. Třešně jsou umístěny do plastových sáčků, kde v prostředí bez přístupu vzduchu fermentují po dobu 48 hodin. Poté je káva rozprostřena na vyvýšená lůžka a suší se po dobu 20 – 25 dní s pravidelným obracením v sušícím stanu s monitorovanou teplotou.
ODRŮDA
Tim Tim je indonéský název pro odrůdu známou jako Hybrido de Timor. Je to přirozený kříženec robusty a arabiky objeven na farmě na ostrově Timor v roce 1917. Odrůda se dnes hojně pěstuje po celém světě kvůli své odolnosti vůči chorobám a je využívána jako genetický základ pro projekty, které vyvíjejí odolné křížené odrůdy kávovníku. Gayo 1 je odrůda, kterou v roce 2010 oficiálně představilo indonéské ministerstvo zemědělství jako rezistentní vůči chorobám. Není úplně jasné, jaký má odrůda základ, nicméně její genetika napovídá, že také může být potomkem odrůdy Hybrido de Timor.
Pro všechny objednávky kávy máme v ČR poštovné zdarma.
Už když si objednáte jeden 300g balíček, nebudeme vám účtovat žádné poštovné.
K ostatním produktům účtujeme poštovné 109 Kč.
Související produkty
Země: Indonésie
Oblast: Pegasing
Zpracovatelský závod: Team Pegasing
Nadmořská výška: 1300-1500 m n.m.
Odrůda: Tim Tim & Gayo 1
Zpracování: anaerobní suché
Chuťový profil: Mléčná čokoláda, červené jablko, oolong
Anaerobní fermentace je jen jednou z deseti zpracovatelských metod, kterými disponuje producent Hendry ze stanice Pegasing. Zrna této kávy byla vypěstována ve velké nadmořské výšce těmi nejlepšími farmáři z okolí, 48 hodin fermentována v plastových vacích a pak sušena na vyvýšených postelích.
Země: Peru
Oblast: Jaen, Cajamarca
Farma: Dulce Suenos
Nadmořská výška: 1800-1900 m n. m.
Odrůda: Mixed
Zpracování: Decaf – CO2
Chuťový profil: Ibišek, mandle, blůmy
Země: Peru
Oblast: Santo Tomas, Cutervo, Cajamarca
Majitelé: Elmer a Veronika Mego
Nad. výška: 1700 – 1900 m n.m.
Odrůda: Catuai, Catimor
Zpracování: promyté
Chuťový profil: ovocný čaj, blumy, mléčná čokoláda
Země: Peru
Oblast: El Palto, Bellavista
Farma: Los Hermanos Guerreros
Nad. výška: 1800 m n.m.
Odrůda: Catuai, Bourbon
Zpracování: suché
Chuťový profil: hruškový koláč, kefír, badyán, kakao
Země: Rwanda
Oblast: Nyamasheke District, Western Province
Nadmořská výška: 1545 m.n.m.
Odrůda: Red Bourbon
Zpracování: Suché
Chuťový profil: yuzu, višně, mléčná čokoláda, cider
Red Bourbon z farmy Kirambo v Rwandě, kde kávové třešně procházejí suchým zpracováním a pomalým sušením na afrických postelích. Díky tomu vyniká výrazná sladkost a bohatá ovocnost.
V chuti yuzu, višně, mléčná čokoláda a cider. Plná, šťavnatá a perfektně vybalancovaná.
Nová sklizeň naší srdcovky z Kolumbie je tady! I letos chutná Inzá skvěle, je příjemně citrusová, voní po lipovém květu a perníkovém koření. Na podzimní dny jako dělaná.
Země: Kolumbie
Oblast: Inzá, Cauca
Zpracovatelský závod: Regional Inzá
Nadmořská výška: 1800 – 2100 m.n.m.
Zpracování: promyté
Odrůda: Tabi, Pink Bourbon, Caturra a Colombia
Chuťový profil: pomeranč, lipový květ, sušené fíky, badyán
Země: Peru
Oblast: Santo Tomas, Cutervo, Cajamarca
Majitelé: Elmer a Veronika Mego
Nad. výška: 1700 – 1900 m n.m.
Odrůda: Catuai, Catimor
Zpracování: promyté
Chuťový profil: ovocný čaj, blumy, mléčná čokoláda
Země: Peru
Oblast: San Pedro, Tabaconas
Farma: San Pedro
Nadmořská výška: 1700-1900 m.n.m.
Odrůda: Caturra
Zpracování: Promyté
Chuťový profil: lískový oříšek, blůmy, šípkový čaj
Caturra ze farmy San Pedro v Peru spojuje dva drobné farmáře, Carmelu Mondragón Salazar a Juana Manchay Santose, kteří pěstují tuto odrůdu na svých 1,5hektarových farmách v regionu Tabaconas. Tato oblast má obrovský potenciál pro pěstování výběrové kávy, a to díky ideálním podmínkám, pečlivé práci farmářů a jejich odhodlání posouvat kvalitu produkce stále výš. Tato Caturra se vyznačuje jemnými tóny lískového oříšku, blum a šípkového čaje.
Nová sklizeň naší srdcovky z Kolumbie je tady! I letos chutná Inzá skvěle, je příjemně citrusová, voní po lipovém květu a perníkovém koření. Na podzimní dny jako dělaná.
Země: Kolumbie
Oblast: Inzá, Cauca
Zpracovatelský závod: Regional Inzá
Nadmořská výška: 1800 – 2100 m.n.m.
Zpracování: promyté
Odrůda: Tabi, Pink Bourbon, Caturra a Colombia
Chuťový profil: pomeranč, lipový květ, sušené fíky, badyán
Nevíte, kterou kávu na filtr vybrat? ☕
Třeba vám s tím pomůže sample box, který obsahuje 5x60g kávy z aktuální nabídky. Jeho obsah se průběžně aktualizuje podle zrovna dostupných káv.
Sample box si můžete objednat domů, pozvat kamarády a uspořádat cupping. Ten vám může pomoct zjistit, jaká káva vám nejvíce chutná, a v budoucnu usnadňovat objednávání. Anebo jej můžete pořídit jako dárek, zabalený do naší plátěnky s ilustracemi z kávového světa.
Aktuální složení našeho Sample Boxu je:
Peru – Marcelino
El Salvador – Los Angeles
Peru – Santo Tomas
Rwanda – Tumba
Rwanda – Kirambo
Země: Rwanda
Oblast: Nyamasheke District, Western Province
Nadmořská výška: 1545 m.n.m.
Odrůda: Red Bourbon
Zpracování: Suché
Chuťový profil: yuzu, višně, mléčná čokoláda, cider
Red Bourbon z farmy Kirambo v Rwandě, kde kávové třešně procházejí suchým zpracováním a pomalým sušením na afrických postelích. Díky tomu vyniká výrazná sladkost a bohatá ovocnost.
V chuti yuzu, višně, mléčná čokoláda a cider. Plná, šťavnatá a perfektně vybalancovaná.
Země: Rwanda
Oblast: Nyamasheke, Západní provincie
Zpracovatelská stanice: Gitwe
Nadmořská výška: 1760 m n.m.
Odrůda: Red Bourbon
Zpracování: promyté
Chuťový profil: oolong, pomelo, lipový květ, hruška
Na svazích rwandské oblasti Nyamasheke leží stanice Gitwe. Je to místo, kde káva není jen plodinou – je to společná práce, hrdost a tradice. Více než 90 % týmu tu tvoří ženy. Každá třešeň projde pečlivým tříděním, fermentací a sušením na afrických postelích, aby vynikla její čistota a komplexnost. Ve Father’s se této kávě věnujeme se stejnou péčí a respektem.